Sveriges Television, kan ni inte bättre?

Hmmm... skriva om teve. Det trodde jag aldrig jag skulle göra. Det är rätt ointressant för det mesta.

Jag tittar rätt sällan på tv. Det är så mycket skräp, rent ut sagt. Det finns andra saker jag stör mig på också. Exempelvis, varför måste man betala licens för innehav av en televisionsapparat, och sedan producerar SVT program som bara sänds på deras sajt. Man klår alltså folk på pengar för att de innehar en maskin för att titta på deras network, sedan lägger man pengar på program för Internet. Något för Plus, kanske? Syftet är förmodligen att skapa arbetstillfällen. För de som inte klarar av att slå igenom på Internet själva. Men det är väl inte det SVT är till för. Fast man kan ju undra när det verkar var ungefär samma människor som turneras runt i olika program. Det känns lika instängt som när jag var barn och det fanns bara en eller två kanaler.

Jag är rätt säker på att det finns de som betalt licens i årtionden och inte har Internet, än mindre ens vet om att deras avgift går till något helt annat som de inte kan se. De som betalar licens och inte har senaste Adobe Flash på sin tittapparat (exempelvis en dator) är också blåsta på pengar.

Nåväl, de senaste dagarna har jag tittat jag på flera program om tsunamikatastrofen 2011 i Japan. Det blev så att jag (i förrgår) tittade på annat också. bl.a. ett program om neolitiska byggnader i U.K. och Irland, såsom Stonehenge. Det var intressant. Kommer ej ihåg vilken kanal (vi har rätt många, och SVT är bättre än de flesta, men det säger inte så mycket).

Sen råkade jag se på SVT. Den senaste gångerna jag tittat har hallåorna (kvinnor och män) fått sitta framför en alltför kolorerad bakgrund som ibland skrikit mot deras kläder. Från igår ska tydligen hallåorna bara höras, inte synas. I tv. Tv är bild. Inte nog med att det är en patetisk reform, man ska betala licens för det. Visserligen har en del hallåor inte den bästa stil för tv, men det var inte hallåornas fel att det var ful tv. Felet ligger hos dem som bestämt designen.

Det verkligt "fina" var när jag "rattade in" Aktuellt på SVT2. Nyhetsredaktionen hade någon slags redo/remake/reshape där bakgrunden bakom dem rörde sig. Det var inte bilder om det de pratade om, utan bara ett långsamt flyttande streck mot en abstrakt bakgrund. Störande och meningslöst. Namnskyltar på den som för tillfället syntes i rutan dök upp med en käck liten animation i vänster nedre hörn. Försvann efter några sekunder. Varför kunde den inte ligga kvar? Massor av människor tittar på tv utan att ha ögonen limmade på skärmen varje sekund. Det var bara en störande animation. Hela designen påminde mig om webbens barndom där det var animerade giffar och asfula färger. Då var det ju the joy of selfpublishing, men 2012? SVT har säkert betalt dyra pengar på designers som verkar vara halvblinda eller något, eller bara hittat några nya knappar i sina datorapplikationer. Kanske några anställdas barn fått göra jobbet? Skitdåligt.

Det "bästa" av allt: Två nyhetsuppläsare bredvid varandra. Vanligt i USA, men också på andra ställen. Det betyder dubbel kostnad men inte dubbelt så bra. Tvärtom är det sämre. Det är helt enkelt löjligt. Det var en man och en kvinna också. Kanske bestämt så. Klyschigt. De såg verkligen uppradade ut. Idélöst, bara en kopiering av ett koncept som är kasst till att börja med. När de ändå är igång, så kan de väl vara tre, de sitter inte bakom bänken utan i hål i den, man gör tv interaktivt och vi licensbetalare kan få spela...

whack-a-mole!

Det vore inte en visuell försämring. Ingen kommer till skada heller. Hey, det är ju ett format!

Senare såg jag en trailer. För ett program på UR: Idéfabriken (länken senare död, men man kan ju söka på URs hemsida). En inköpt dokusåpa-variant. Konceptet verkar välbekant, t.o.m. för mig som sällan tittar på tv. Visserligen verkar det inte vara en utslagning, men där är en jury. Jury är numera en tv-trope. Lite som domstol. Så att den enfaldiga tittaren skall veta vad som är rätt och fel. Det fantastiskt ironiska är att idéfabriken bygger på, tja, inte några väldigt nya idéer (asg). Jag har sett affärsidéer framför jury förut på tv. Flera gånger. Och jag tittar på tv så lite. Kom igen nu, är detta utbildningsteve? SVT (kanske i begynnande grad också UR?) känns rätt mycket som en skattefinansierad uppköpscentral som ger jobb åt ungefär samma människor hela tiden.

Lägg ned. Eller renodla till egna nyheter, egna reportage, egen dramatik (på svenska), egna konserter och lägg ut dem på CC-licens (non-commercial) på webben. Gamla avsnitt kan ligga på torrents. Det är ju vad en svensk public service borde vara. Allt det importerade (inklusive formatskit) får folk skaffa själva på Internet. Jag såg på UR att de länkar till åtminstone en TED-föreläsning. Det kan man kolla upp själv. SVT och UR som mellanhänder för sådant som finns på Internet behövs inte. Det är att betala för avsmalning. Vilken bloggare eller Fakebook-användare som helst klarar av att länka till TED. Om det åtminstone länkades till något föga känt men lärorikt.

ps. Aktuellt var på SVT 1 och Rapport på 2an i decennier. För några år sedan bytte de kanal. Det är nog bland det löjligaste i redesign som någonsin gjorts. Alla kategorier. Kanal Noll i en burk nära dig.

ps2. Förra året när tsunamin inträffade satt jag klistrad vid tvn, och tittade mest på BBC, som sände eget och NHK-sändningar. Denna historia jag precis läste visar Internets kraft - särskilt om människor är fria användare - och att "pirat" används som en godtycklig anklagelse. Tilläggas bör, Japan har aldrig visat upp riktigt samma copyright hysteri som USA och Europa.