Årets julmat var…

Comment: This post is about what we ate for Christmas ("Jul") holiday in our (non-religious) family.
I might make a translation to English.

Julmat är ju ofta det man alltid äter, och kanske en eller två nya rätter, som eventuellt blir en del av en ny (familje)tradition.

2011 var det de vanliga som brukar ingå på svenska matbord. Jag vet att det finns de med helt andra julmatstraditioner, eller som inte bryr sig om jul, men det är inte det jag skriver om här.

Risgrynsgröt till frukost, och (hembakat) vörtbröd.
Middag: skinka, köttbullar, sill, sillsallad, rödbetssallad, rödkål, potatis samt dopp.

Några vi haft på julbordet i flera eller många år, familjetraditioner, som kanske inte finns på alla julbord:
Senapssill (hemgjord), brocolli- och ädelostpaj, rotsellerisallad, vanlig sallad, och långkål.

Nyheter för i år för oss:
Grönkålssallad med granatäppelkärnor (underbart gott och ser juligt ut), brunkål (mycket godare än det låter!) och rökt älgstek med hjortrondip till.

Rätter vi hoppade över på julafton i år, men tog igen de följande dagarna: Janssons frestelse och revbensspjäll. Efterrätt ris à la Malta med körsbärssylt till, vilket är det bästa. Denna sylt var gjord på klarbär/surkörsbär.

Prinskorv blev det ingen i år, men kanske får återkomma ett annat år.

Lutfisk är off table. Tills vidare...

Addendum: Jag är en sillsalladfanatiker.