Bradley Manning vittnar

Har du bara råkat höra något om Bradley Manning på sistone?

Gratulerar!

Han var nyligen i en domstol, där han beskrev hur han blivit behandlad. Det har ju talats länge om tortyr, eller tortyrliknande förhållanden, för honom. Nu har vi fått svart på vitt.

Hur mycket har det uppmärksammats i media? Inte mycket i USA, enligt fair.org. Det verkar egentligen bara var Democracy Now! som gjort ett större inslag, där de intervjuar Mannings advokat. De har även kanaler på YouTube och Soundcloud. Om man vill slippa flash har youtube en html5 beta, som fungerar, åtminstone på videos uppladdade av icke-copyright-troll.

Jag är ingen storkonsument av svenska medier, men jag fick för mig denna morgon att kolla lite hur domstolsnärvaron av Bradley Manning nämnts i några stora svenska medier på nätet. Man kan kanske inte förvänta sig så mycket, av två skäl. Dels är Mannings fall starkt sammankopplat med Wikileaks, vilket svenska medier ofta har en - snällt uttryckt - schizofren inställning till. Dels har allt hänt under Obama's presidentskap. Svenska medier, tyckare, politiker och övriga i gänget är på det hela taget en stor hög av Obama fanbois. Visserligen har Obama i de flesta europeiska länder en betydligt större sympatiskara än republikanerna, men i Sverige är det närmast fånigt. Övriga kandidater, och kongress- och delstatspolitik får lite uppmärksamhet.

Jag har kollat snabbt på dn.se, aftonbladet.se och expressen.se och svd.se. De två förstnämnda har bara en notis, Expressen har två korta inslag. svd.se har en lite längre artikel och står ut i sällskapet, även om rubriken på deras artikel är missvisande. Militären hävdade från början att Manning var självmordsbenägen, och därför isolerade honom. Behandlingen var fruktansvärd, oavsett vilken mening man lägger i "behandling". Isolering har nog ingen blivit gladare eller friskare av. Sveriges Television har en notis, men inget tv-inslag. Nåväl, vi betalar ju tv-licens även för bloggande och annat skrivande. Tydligen. Sveriges Radio (som föredömligt nog har säker uppkoppling tillgänglig) har en kort notis om Mannings vittnesmål, men också ett kort radioinslag.

Jag tycker intresset för Manning inte är direkt överväldigande. Vissa fångar som anklagats för terrorism (ibland antagligen korrekt, ibland falskt) har ju förut fått uppmärksamhet, men rätt märkligt att en whistleblower blir så hårt ansatt, och media, som borde vara på deras sida, i många fall knappt lyfter på ögonbrynen. Kanske är också media lite avtrubbat av drygt tio års paranoia och "McCarthyism". Kanske är det också så att det var populärt att protestera mot Bushadministrationen, men under Obama så sägs det mycket mindre. Svagt. Kriget mot inte bara terrorism, utan också demokrati och öppenhet, fortgår, men media är ofta, men inte alltid, ganska tysta om dylikt. Märkligt, eftersom de borde älska whistleblowers och inside information? Om de har okorrumperad stake i alla fall. Å andra sidan är media en bastion för demokrati om man jämför med majoriteten av politikerna.

För mer om Manning, se bradleymanning.org.