Kryptera allt!

Medlemmar av Piratpartiet i Kanada har satt upp sajten Encrypt Everything, som på ett lättfattligt sätt förklarar hur man kan öka sin personliga integritet och säkerhet på Internet. Det är i de flesta fall råd som är lätta att följa. Man blir kanske ingen superhemlig frihetskämpe, men man får tillbaka något av sin värdighet som människa. Det handlar om "privacy", vilket jag inte komma på någon rak svensk översättning på, men det innefattar möjligheten att vara anonym, rätten till privatliv, samt kontroll av de personliga data man vill ha kontroll över. Det är alltså också en säkerhetsfråga. Ju mer man följer råden, desto säkrare webb- och internetanvändande har man.

Det är en punkt jag inte helt håller med. Fri programvara är väldigt viktig för det som sägs, men den behöver inte nödvändigtvis vara copyleft. Det finns andra argument för copyleft. Det viktiga är att programvaran är fri och öppen (FOSS eller FLOSS). GNU/Linux eller OpenBSD är bättre än OS X eller Windows vilken dag som helst.

Det är bara att sätta igång. 🙂

Det första steget behöver inte vara att byta operativsystem (ett stort steg), men det finns många enklare åtgärder de föreslår.

P.S. Mobila enheter är ett gigantiskt problem ur privacy-perspektiv. För som Eben Moglen har påpekat, dagens portabla enheter är som robotar vi inte har full kontroll över, och vi är deras armar och ben. Om du inte hört talats om Eben Moglen, så är han en ögonöppnare och en praktiker för frihet. Det finns en hel del föredrag av honom på youtube. En liten varning: du kan inte sedan säga att du inget visste eller inget förstod. 😉