Om du är för demokrati, använd Linux

Det finns mycket att säga för användandet av fria programvaror, och väldigt lite för att använda program som bygger på stängd kod. Till exempel är de senare svarta lådor med stor potential att förråda sin användare. Användaren, det är du.

NSA, denna stasifierade organisation, jagar folk som bryr sig om sitt privatliv. Förr många av oss som levt lite längre, är detta helt motbjudande. 1987 gjorde humorgänget Helt Apropå The Prize, som vann Guldrosen i TV-festivalen i Montreux. 1988 gjorde de en uppföljare som heter The End. I den ingick bland annat följande klipp om Glaspost.

Det är talande att den briljanta lilla sketchen om det dåvarande Sovjetunionen är lika aktuell som någonsin. Sketchen problematiserar mycket bättre än de flesta tyckare av idag begreppet "öppenhet". Det var också enklare att se anti-demokratin i öst. Dels var det någon annanstans, dels var det så mycket tydligare med parti och stat som överhet. Oavsett om det är bolsjeviker eller andra anti-demokrater så avskyr de människors rätt till privatliv och anonymitet. Idag är både stater och företag hot mot privatlivet, anonymitet och demokratin.

Medan vid den tiden Sovjetunionen genomgick en förändring mot mer uppifrån-och-ned öppenhet, så är den globala tendensen idag den motsatta. Viljan hos "eliter" att å ena sidan gömma sig själva och å andra sidan göra intrång på medborgarna växer på många håll, ned till minsta lilla kommunpåve. Glaspost är inte längre bara ett skämt.

Ovan nämnda artikel utgår från en publicerad av den tyska tevekanalen Das Erste. I den har författarna bland annat funnit att användarna av Linux Journal's forum är extremister så de måste hållas koll på. Så enbarmligt. Linux Journals egen kommentar. Jag har inte läst deras forum vad jag kan komma ihåg, men nu har jag blivit nyfiken.

Linux finns i en mängd operativsystem, bland annat Android. Android är inte fri programvara i sin helhet.

Det finns också fria operativsystem som inte baseras på Linux. Såsom de i BSD-familjen, exempelvis OpenBSD.

Är man riktigt rädd om sina data så bör man inte ha datan i någon nätverksansluten dator, eller ännu hellre på papper. Men om man tycker att Internet är användbart så kan man börja med att använda så lite svarta lådor som möjligt. Ju fler som gör det, desto mer står man upp för demokrati.

Oj så många tydligen farliga ord det blev i denna bloggpost. Och usch och fy vilka farliga länkar jag lagt in. Herregud, alltså.