Radio i tv

Under ganska många år betalade jag tv-licens. Jag hade en tv-apparat, så därför betalade jag licens. Jag tittade väldigt lite på tv. Jag har lyssnat betydligt mer på radio. Radiotjänst har fått mina pengar för väldigt lite i retur. Det är bara ett slöseri med pengar för något som numera också har väldigt litet med "för det allmännas bästa" att göra. Sedan flyttade jag och innehar numera ingen tv-apparat, och jag kommer aldrig skaffa någon heller. Mitt boende har en period varit tillfälligt hos personer som har tv och betalar licens. Ironiskt nog har jag på sistone sett mer på tv än jag gjort på många år. Det innebär ingen större mängd - några timmar i veckan. Det finns väl guldkorn, men knappast värt arbetet leta efter dem.

Denna lördagmorgon zappade jag runt litet och råkade hamna i SVT2. Där sände man radioprogrammet Morgonpasset från P3. I tv alltså! JÄTTESPÄNNANDE! Jag har egentligen inte lyssnat på P3 på många år. Ibland försökte jag exempelvis när jag körde bil, men P3 är ju rätt ointressant. P3s funktion verkar mest vara ge jobb till godkända yngre (<30) människor. Yngre, för man måste ju kunna tala till yngre människor. Som om de vore någon slags särskilda varelser. Dylikt tänkande är comme il faut i det åldersfixerade Sverige. P3s andra funktion verkar vara att s.k. "rättighetsinnehavare" får klämma lite pengar från konsumenter som inte valt själva vilken musik de skall konsumera.

Nåväl, Morgonpasset är några människor som sitter och pratar. Inget märkvärdigt. Det finns massor av podcasts som gör detta. Innehållet är heller inget outstanding. Nu när Internet finns så är det så slående hur mycket som av det som public service sänder ut är av medelmåttig eller rent av dålig kvalitet. Att dessutom göra tv av det är patetiskt. Varför gör man så? Narcissism? Mer arbetstillfällen blir det i alla fall. Nu är det inte bara betalda programledare och gäster, och radioproducent. Nu är det också tv personal som skall betalas för att några sitter och småpratar och gör intervju. "Intervju" i mening "prata med en gäst". Det är ju inte David Frost precis. Jag hoppas de inte har research-kostnader för dessa produkter.

Jag tittade en stund. Att titta var mindre intressant än att lyssna på dem. Det är ju en smaksak, men denna public service har genomsnittlig Internetstandard. Ingenting särskilt, och absolut så motiverar kvaliteten inte tvångsinlösta pengar från apparaturinnehavare. Emellanåt var det musikavbrott. Märkligt nog så sitter då programledaren och gästerna och väntar på att musiken skall ta slut. När jag tittade satt de mest och såg tomma ut i bollen. Det är så dålig tv så jag undrar vad det är för fanbois som tittar på denna skit. Tittar någon på detta? Är de tomma i bollen? Om radioprogrammen är medelmåttiga, så är tv-versionen löjlig. Jag förmodar att detta är en trend när tittaren ännu mer reduceras till tittare. TV är ju i grunden ett uttalat ett-till-många medium där tittaren är passiv konsument. Att titta på när andra inte bara producerar utan också konsumerar är ju den moderna varianten. Man ska bara inte titta på när någon lagar mat (instruktion), utan också när några sitter och äter (voyeurism). Det är inte bara intervju, utan man skall sitta och lyssna på några personers samtal. En tv-kock, eller intervjuare kan ju vara i någon mening stå på tittarens sida. Några som sitter och äter eller bara pratar med varandra är det inte. Det kan vara gott nog, men vad fan skall vi tvingas betala för dessa amatörmässiga produkter?

När jag såg detta musikspelande medan studioinvånarna väntar, så slog det mig att Copyswede antagligen får betalt både för radio och tv versionen, och sedan också för webbversionen. Om så är fallet är det ytterligare en funktion av att visa radio i tv. Och sedan visa det på webben. Tvångsinlösta pengar rakt ned i fickan på privata intressen. Precis som med kopierings-media.

Musiken är ju utfyllnad. Ja, inte besparingsmässigt, för alla har ju betalt under tiden musiken spelas, får man förmoda? Musiken är en extra kostnad för att producenterna inte klarar av eller inte orkar att fylla ut tiden. Och/eller beting för att spela en viss mängd musik?

Staten å kapitalet.