Skattepengar till Facebook

Jaha

Regeringen beviljar över 100 miljoner kronor i EU-stöd till ett privat framgångsrikt företag. Näringsminister Annie Lööf framträder med en namnplåt i Facebook-blått för att stolt meddela dessa fantastiska nyheter. Luleå kommun, där Feckboos datacenter skall ligga har uppvaktat dem hårt och vunnit, före bland annat Östersunds kommun. Det har varit en del kritik men också en massa fanboi jubel över att det fantastiska fakebook kommer och välsignar lilla Sverige med sin high tech. Jag har några synpunkter:

1. FB är en online community med en del finesser, exempelvis spel. Det är inte särskilt high tech. FB är en sorts väldigt simplifierad web, som en jätte-BBS i AOLs anda, men inte bunden till någon ISP. En modern bil är mer high tech än FB: materialteknik, aerodynamik, ergonomi, säkerhet, energianvändning, mjukvara osv. Facebook har säker en hel hög mycket duktiga programmerare, designers osv anställda, men i Luleå blir det infrastruktur, inte utveckling.

2. Det är ju djupt ironiskt att EU, som varje dag sägs vara i svår ekonomisk kris, skyfflar pengar rakt ned i fickorna på ett amerikanskt företag. Att FB lever på att kartlägga sina "medlemmar", i detta fall miljontals EU-medborgare, är dubbelt ironiskt. FB hävdar äganderätt till en del av dina privata data.

3. Skattepengar bör, enligt min åsikt, gå till dels individers behov av stöd och hjälp, dels till institutioner och verksamheter med allmän nytta. Exempelvis sjukvård, forskning (med fria resultat), miljövård, samt infrastruktur som är kontrollerad av det allmänna (kommuner, stater etc) och tillgänglig för alla. Vad gäller struktur för digitala resurser kan man tänka sig offentligt ägda stamnät eller tjänsteneutrala offentligt ägda och kontrollerade stadsnät, som exempel. Det är faktiskt upp till de som hävdar att man ska ge pengar rakt ned i fickan på privata verksamheter, att leda i bevis att det är för det allmännas bästa, eller för att täcka särskilda behov som skattepengarna skall läggas ut på.

4. Det sägs att FB skapar arbetstillfällen, både vid bygget och vid driften. Det stämmer, men FB gör ju inte detta för att skapa arbetstillfällen, utan för att det är lönsamt, bland annat på grund av billig energi. Det sägs också att andra kan få upp ögonen för norra Sverige för kallt klimat och god tillgång till energi och mark för byggnation, och en utbildad arbetskraft. Det kan nog också stämma, det får framtiden utvisa. Men inget av det stöder beteendet att ösa pengar över ett privat företag. I rättvisans namn borde ju alla som vill etablera serverhallar i Norrland också få stöd då. Varsågod, Telia och ni andra. Pröva lyckan?

5. Serverhallar är transporthubbar. De ska skyffla bitar så snabbt och säkert som möjligt. De är som speditionsföretag eller åkerier. Regeringen har beslutat att ge pengar till en digital speditör/åkeri och inte till vägar och annan offentlig infrastruktur. FBs serverhallar är privat infrastruktur. Jag förstår inte hur detta inte strider mot EUs konkurrensregler. Man skulle väl aldrig bevilja 100 miljoner till exempelvis Schenker eller DHL? Eller är det så djävla korrupt så man faktiskt gör det? En del politiker gillar ju bekosta sina privata byggnationer med skattepengar.

6. Näringsminister och dito politik betyder tydligen att man göder privata entreprenörer, men man kan kanske inte vänta sig annat av en Bondeförbundare, förlåt Centerpartist?

7. Minister Lööf har framställt sig som liberal, och angett Thatcher och Ayn Rand som idoler. Vad är det för liberalt med att skyffla pengar rakt ned i fickorna på ett redan stormrikt företag?

8. Vad ska man tro om en politik som gynnar en viss kommersiell aktör? Den relevanta frågan är om de är idioter eller korrupta? Eller någonting där emellan? De politiker och tjänstemän som beslutade om detta på nationell och EU nivå, vad är deras relation till Facebook som företag? Lite grann som delfinasiering av privata garage. Det handlar om förvaring och trafik in och ut. Tja, som ett garage.

9. Så många är nöjda med att få FB till Sverige, men de är ju också en potentiell gökunge. Redan nu är FB en enorm invasion av privatlivet, och när själva servrarna ligger i Sverige finns det en risk att USA kan trycka på för att försäkra sig om att Sverige och EUs lagstiftare inte sätter skapar problem för FBs fysiska närvaro här. Visserligen springer en massa lagstiftare benen av sig för att slicka den amerikanska övervakningskulturen i arslet, men det behövcer ju inte bli värre? Ryska gasledningar och amerikanska övervakningsföretag formellt på svensk territorium, det är grejer det.

10. Har vi någon slags LSS för miljardärer? Visserligen verkar Hr. Zuckerberg kanske lite nerdig, men han är ju knappast en funktionshindrad person boende i Sverige?

11. Jag har inget emot glesbygds- eller andra särskilda stöd för delar av Norrland. Norrland har på många sätt blivit utsuget av södra Sverige. Jag skriver inte under på de ganska vanliga beskrivningarna av Stockholm som försörjande Norrland. Just for the record.

12. Bra. Det kommer förmodligen behövas anställas GNU/Linux nätverkstekniker och sysadmins, och FB använder (och bidrar?) en hel del till fri programvara, så blir efterfrågan på sådana stor, vilket ju är trevligt, efter allt offentligt gynnande av Microsoft under årens lopp.

Som avslutning en liten illustration.