Sticka en livmoder

Jag lärde mig ett nytt ord i dag: "craftivism". Att skapa något hantverksmässig för att säga något eller göra något, exemplevis för att undvika massproducerade saker tillverkade under dåliga förhållanden. Det verkar som en utsaga är det centrala. Om man stickar en tröja till sig själv eller en familjemedlem utan några direkta ideologiska ställningstaganden så är det nog inte craftivism, även om det på sätt och vis är en motståndshandling mot massproduktion.

Nåväl, jag upptäckte begreppet från en post Sticka en livmoder till en kongressledamot. De republikanska presidentkandidaterna vill, eller "måste", uttala sig kritiskt, eller fördöma, abort, preventivmedel, och annat som handlar om reproduktion, särskilt regleringen av den kvinnliga sidan av den. Så därför kan man sticka en livmoder och skicka till dem. Snällt och trevligt. Det roliga är att politikerna knappast kan slå till med aggressiv argumentation mot en så icke-aggresiv "protest". Fast de kanske blir upprörda över ett sådant köttsligt motiv.

Jag har inte stickat sedan jag gick i skolan, och jag tror inte mina händer klarar av det i vilket fall som helst, så mitt bidrag blir intet till stickningshacktivism.

Intressant nog så är många av den kristna högern positiva till surrogatmödraskap, antagligen eftersom de har fixa idéer om att uppfylla världen, att den kvinnliga reproduktionsförmågan innebär en slags skyldighet att producera och att pengar ger rätt. Nu artikuleras oftast inte skyldigheten i lag och tvång (som exempelvis i Atwoods Tjänarinnans berättelse, fast abortförbud är ju en sådan typ av lag), utan i att de som har pengar fixar barn från de som inte har. Man gömmer sin etik bakom marknadsargument, eller t.o.m. att man gör den fattige en tjänst. Den sortens argumentet används också för exempelvis rutavdrag. Det handlar om misogyni. Men man kan ju alltid få ängsliga relativister att hänga på. Kanske förespråkarna ska sticka en livmoder i stället? Jag rekommenderar Kajsa Ekis Ekmans Varat och varan. Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan.