Musik – kicking and streaming

KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, har delat ut sitt årliga Stora pris till Daniel Ek, en av grundarna av Spotify. Motiveringen är att Spotify lyckats med "kommersialisering av informationsteknik", då vad gäller musikkonsumtion. Först blev jag lite paff när jag såg att han fått pris av KTH för Spotify, som ju inte egentligen är särskilt nyskapande. Strömmande musik har funnits innan (ex. Magnatune och Jamendo, båda tillåter dessutom nedladdning), liksom att göra deals med de stora skivbolagen (ex. iTunes). Men KTHs pris är inte nödvändigtvis för teknisk briljans eller innovation, om man ser till tidigare pristagare, så det är väl inte så konstigt. I Eks fall, så anger KTHs rektor att Spotify skapat "beteendeförändringar hos en bred publik". Eftersom ex. Alva Myrdal fått priset innan (1975) för "Familjepolitik och yrkeskvinnornas ställning", inte för sitt fredsarbete, så är KTH tydligen inne på social ingenjörskonst. Bevare oss väl.

Vad Spotify ändrat mest på, är inte den dumma kriminella massan, utan att de dragit de stora musikbolagen "kicking and screaming" in på 00-talet. Eller kanske "kicking and streaming"? Nu är industrin delägare, så egentligen är det inte så värst nytt ändå. Gammalt vin i nya läglar. Spotify, liksom andra sajter eller "tjänster", lanserar sig i olika länder. Det är ju fantastiskt hur den gamla copyrightindustrin lyckats införa nationella gränser på Internet, där det verkligen inte borde finnas nationella gränser. Det är som att få tillbaka zon-begränsade DVD-spelare. Gammal skit i nya läglar.

Man blir bara lite trött av att så många tycker Spotify är så enormt nytt. Nu måste man också ha ett Facebook-konto för att kunna skaffa Spotify-konto. Det blir lite som en musik-enkelriktad MySpace-variant. Rätt trist. Centralisering nej tack.

Det är säkert en massa briljant programmering som får Spotify att snurra, men samtidigt så känns det inte så revolutionerande. Dessutom, lyssningen kanske är "fri" som i öl, absolut inte som i "frihet". Varför ska kamratutbyte tvunget förmedlas genom Facebook? Fail.