Skattepengar till Gates

Bill Gates har sällan fått någon kritik i svenska gammelmedier (tv, tidningar etc), vare sig när han var chef för Microsoft, eller nu.

Microsoft har alltid utmärkts för en sak: viljan till monopol. Se gärna gamla senatsförhör med Gates på youtube. Jag kommer att tänka på den gamla frågan från Nixon-eran som löd: "Skulle du köpa en begagnad bil från denne man?". Microsoft har också fått massor av indirekt subvention i Sverige under årens lopp, särskilt innan knäsvagheten inför Apple, Facebook och andra tilltog, och en massa idioter upptäckte att IT inte bara består av Microsoft.

Nu är det välgörenhetsgrejen som gäller. Det märkliga är att en av de senaste hundra årens absolut rikaste personer gör stor affär av donationer, men samtidigt får andra, inte minst naiva (det snällaste jag kan säga) politiker som tycker de är goda som kanaliserar offentliga bidragspengar till halvprivata fonder, att bidra också. Fetare än sagans spiksoppa, men ändå soppa som kräver tillskott. Biståndsminister Gunilla Carlsson, alltså regeringen, pytsade iväg en miljard till GAVI Alliance, se också här. Biståndsministern hävdar att Gates kan berätta för oss " "vad som verkligen fungerar"". Det förefaller som om de som fördelar svenska (och andra) (skatte)biståndspengar inte vet vad de gör? GAVI är inte bara Bill Gates, men det är i stort sett alltid han som nämns, som om han var en ängel. Att vaccinera är ju oftast en del i förbättrad hälsa, men en lösning som gynnar tillverkare och patenthållare. En quick fix som skickar det mesta av pengarna tillbaka till industrin, såsom en massa "bistånd" gjort genom åren. En mer lokal lösning, såsom rent vatten, rimlig och rättvis fördelning av jord och makt över sin egen situation, exempelvis genom tillgång på patentfritt och kopieringsfritt utsäde, verkar vara mindre intressant. Man ska också komma ihåg att det medicinskt-industriella komplexet i rätt hög grad lever på skattepengar, i form av subventioner och också forskning finansierad av allmänna medel.

En kritisk granskning av Gates välgörenhetsarbete finns på Techrights. Det finns en hel del på Nätet, vänta inte på att svenska gammelmedier ska rapportera.