Laxsås, varm

Denna post har varierande tempus. Eller är det "varierande tempi"? Fast då låter det som man läser olika delar i olika hastighet?

Idag lagade jag lax. Frysta laxfiléer i ugn med bara peppar, salt och några droppar teriyakisås. Det senare gjorde nog ingen skillnad, för smaken, men den förlängde denna blogpost.

Smörklickar ovanpå och sedan in i ugnen. Koka potatis.

Jag hade bestämt att göra en varm sås (jag har bara gjort kalla såser till lax förut). Det blev improvisation. Improvisation kanske bäst beskrivs i varierande tempus? Vad vet jag, det bara blev så.

Hackade två små rödlökar mycket fint. Lät de försiktigt bli gyllenbruna i smör en kastrull. Rev en lime lite grann och sedan pressade den. När löken blivit lite mör, hällde i limeriv + saft, rör om, puttra upp. Därefter 2 dl crème fraîche och ca 1 dl grädde (jag mätte inte dessa två, det är ju improvisation, eh?). Rör om, puttra lite till. Peppar, salt och sist dill. Det är november och jag är lat, jag tog fryst dill. Det var lite väl syrligt, så jag tog i lite socker. kanske 1 eller 2 msk socker. På inrådan av familjemedlem tog jag muscovadosocker, vilket blev utmärkt. 🙂

Det blev en ganska bra sås.

One Comment

Comments are closed.