Dystopi – Oryx och Rödnackad bandrall

Jag har tidigare skrivit om "uppföljaren" till Margaret Atwood's Oryx och Crake, Syndaflodens år. Böckerna utspelar sig under samma tidsperiod och några av karaktärerna förekommer i båda böckerna. Jag har läst böckerna i "fel" ordning, om man följer utgivningsår, men egentligen är de inte alls del 1 och 2. Vad man däremot bör göra, enligt min ringa mening, är, om tillfälle ges, att läsa dem efter varandra.

De är båda fantastiska böcker. Uppbyggda på liknande sätt, där berättelsen hoppar mellan ett nu och återblickar.

Oryx och Crake har, till skillnad från Syndaflodens år, en tydligare huvudperson, Jimmy. Han är ingen hjälte, han är en icke extraordinär människa i en extraordinär tid. Han flyter med ibland, kämpar på ibland, bryter av från mönstret ibland. Ett väldigt bra porträtt på en "vanlig" människa som till slut måste kämpa för att överleva.

Mer vill jag inte skriva, för som det ofta heter i slutklämmen på skoluppsatser: "resten får ni läsa själva".
 

One Comment

  1. Pingback: Dystopi – syndaflod « The weblog of Inscius

Comments are closed.