Övärlden – film

Upptäckte i bokhandeln häromdagen att Ursula K. Le Guin's Övärldsberättelser finns som film, animerad av Goro Miyazaki, son till Hayao Miyazaki, vars filmkonst jag uppskattat mycket i femton år eller så. Filmen var rätt bra, inte så bra som farsgubbens, men ok. Den hoppar in i bokseriens tredje bok (tror jag), vilket var lite förvirrande, åtminstone om man läst böckerna (vilket var ett tag sedan för mig).

Jag köpte filmen, så som en god konsument skall göra, men på baksidan står den vanliga skiten, som exempelvis "all kopiering - även för privat bruk är förbjuden". Baksides finstilta texten hotar också med åtal om man använder filmen fel. Denna hotfulla text försämrar produkten. Jag köper en film och det står hot på baksidan. Det räcker med "copyright" och "all rights reserved". Vilket i och för sig är lite märkligt, för om jag vill slänga eller ge bort filmen, så har jag rätt att göra det. Än så länge är väl bäst att tillägga.

Dagens copyright industry visar återigen sitt förakt och sitt patologiska kontrollbehov. Det har inget med "konst", "artisteri" eller dylikt att göra. Filmen är en sak, produkten är inte riktigt samma sak. Dessa infama hottexter gör produkten sämre.

2 Comments

  1. Håber du får den diary du tænkte på og at det vil blive godt 🙂 Næste bliver vel at jeg begynder at blogge … Oo

  2. Det blir väl inte så mycket diary, som en samling av mina oerhört genomgripande och insiktsfulla analyser av världens tillstånd 😉

Comments are closed.